Hoe kan je je goed voorbereiden op de eerste maanden met je baby? 10 tips!
Veel moeders worden na de kraamtijd overvallen door de verantwoordelijkheid en de zorg voor hun baby. De kraamzuster vertrekt en vaak gaat de partner weer aan het werk. Ook vrienden en familie zijn vaak aan het werk. Dan kan je je als jonge moeder erg onzeker en eenzaam voelen.
Hoe kan je ervoor zorgen dat de eerste maanden makkelijker verlopen?
Tip 1: Volg in de zwangerschap een cursus waarin je kennis en informatie krijgt over je baby en zijn of haar behoeften. Je krijgt daardoor meer zelfvertrouwen, de kans op depressie vermindert en het is goed voor de band met je baby.
Tip 2 en 3: Het is fijn om goed voorbereid de bevalling in te gaan. Een bevallingsplan kan je daarbij helpen. Duidelijke afspraken met je verloskundige of gynaecoloog kunnen je rust geven. Hoe natuurlijker de geboorte verloopt, hoe dichter je baby bij jou is en blijft, hoe makkelijker de start voor jullie beiden. Het hechtingsproces verloopt beter en ook de borstvoeding gaat beter.
Tip 4: Maar wat als het anders gaat? Als een bevalling traumatisch verloopt of jullie worden van elkaar gescheiden door een vroeggeboorte? Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk lichaamscontact met je baby te hebben. Zodra het kan, liefst de hele dag kangaroo-care (huid op huid). Vraag of je zoveel mogelijk zélf de zorg voor je baby mag overnemen. Uit recent onderzoek uit Canada blijkt dat baby’s die door de ouders verzorgd worden sneller groeien en dat ze veel minder infecties krijgen. Ook de borstvoeding slaagt vaker. Daarnaast helpt kangaroo-care enorm bij het hechtingsproces.
Tip 5: Heb je een traumatische bevalling gehad en merk je dat je last hebt van nare herinneringen, nachtmerries, angsten en somberheid? Durf je daardoor minder te ondernemen met je baby? Dan kan het zijn dat je last hebt van een trauma. Je zou dan kunnen denken aan begeleiding, bijv. door middel van EMDR.
Tip 6: Na de geboorte van je baby is het algauw vanzelfsprekend dat de kraamzuster je baby verzorgt. Toch is het beter om zélf zo snel en zoveel mogelijk de zorg voor je baby op je te nemen. Voor je baby is het fijner en voor jezelf helpt het bij het krijgen van zelfvertrouwen vóór de kraamzuster weg is. Daarnaast is het goed je baby zo snel mogelijk te leren kennen, dat maakt de zorg voor je baby makkelijker.
Tip 7: Je baby snel leren kennen doe je door zoveel mogelijk lijfscontact te hebben. Overdag lekker op je (blote) buik of in de draagdoek en ’s nachts in een bedje dicht tegen jouw bed aan. Daardoor merk je of voel je iedere (re)actie van je baby en kan je snel en direct inspelen op de signalen en behoeften van je baby.
Het vele lichaamscontact is erg goed voor je ontwikkeling van je baby, het maakt dat je baby zich veilig en gekoesterd voelt en daardoor minder huilt.
Tip 8: Vergelijk jezelf niet teveel met anderen. Zo blijkt bijv. dat ouders tegenover elkaar nogal eens de realiteit van het doorslapen van hun baby mooier maken dan het is.
Tip 9: Volg je hart en bedenk: wat je in Nederland hoort over baby’s, huilen en slapen komt voort uit ónze cultuur. Aan de andere kant van de wereld kunnen ze er wel eens héél anders over denken!
Tip 10: Geniet vooral van je heerlijke baby’tje!