Tip voor een aanstaande mama

Tip voor een aanstaande mama

Bereid je voor, of wel lees het instructie boekje van je baby. Het maakt dat je reële verwachtingen hebt en meer zelfvertrouwen. Je weet beter wat je moet doen in moeilijke situaties. Dat verkleint de kans op somberheid en het krijgen van een huilbaby. Daarbij  komt dat het de hechting tussen jou en je baby ondersteunt. En dat is weer belangrijk voor een goede ontwikkeling van je baby. 

Stel je koopt een nieuwe TV. Als je zomaar wat kabels erin stopt heb je grote kans dat ie niet werkt. Toch? Misschien wel als je een technisch wonder bent. De meest mensen zullen echter de installatie aan de leverancier laten en daarna zich laten voorlichten over hoe de TV werkt.  Of ze lezen het boekje.

Stel nou eens dat je een nieuw apparaat koopt dat je echt nog niet kende.  Ik verzin even wat, een horloge dat ingesproken woorden omzet in tekst, er foto’s bij maakt en een vrolijk muzieknummer bij afspeelt. Klinkt leuk toch? Maar ga jij wat aan die knoppen draaien en werkt alles dan perfect?

Voel je hem komen?

Veel jonge ouders hebben nauwelijks te maken gehad met een baby voor ze zelf een baby krijgen. Nog nooit eerder een luier verschoond bijvoorbeeld. Geen probleem natuurlijk. Ook als de luier verkeerd om zit overleeft je baby het wel. En jij ook, al is het onder de poep.

Ingewikkelder wordt het als je denkt te weten hoe baby’s zouden moeten werken en die van jou doet het heel anders. Anders dan al die baby’s uit de omgeving. Of anders dan wat iedereen zegt dat zou moeten.

Als je bijvoorbeeld denkt of hoort dat een baby overdag lekker in zijn bedje slaapt en alleen wakker wordt voor een voeding. Zo iedere drie uur. Dat een baby dan zoetjes in je armen drinkt, lief zucht en dan weer heerlijk in slaap valt. (en oh ja dat mag natuurlijk niet in de armen, dat heb je gehoord. Daar word je baby afhankelijk  van).

Maar ooohh wee. Laat jij nou net ‘pech’ hebben, en een schreeuwend klein monstertje hebben. Zo’ n klein paars aangelopen diertje dat zich in allerlei bochten wringt, en schreeuwt. Alleen maar stil is in je armen en aan de borst. En niet om de drie uur maar wel ieder uur wil drinken, of nog vaker. En niet slaapt. Of nou ja.., alleen maar hazenslaapjes van 40 minuten.

Dan zou je misschien per ongeluk wel eens kunnen denken dat er iets mis met je baby is. Of, ook erg, dat jij het niet goed doet als moeder. Dat je je baby verkeerde dingen aan leert. En afhankelijk maakt als je er aan toegeeft.  Dat je baby zo nooit leert slapen en een slaap probleem heeft. Dat je een slechte moeder bent.

Wat zou het dan geruststellend geweest zijn als je had geweten dat dat heel normaal baby gedrag is. Dat baby’s bij mama willen zijn, 24 uur per dag. Want dat ze dat gewend zijn,  vanaf hun bestaan. Dat ze vaak willen drinken, omdat hun maagje nog maar ieniminie klein is, zo groot als hun vuistje. Dat ze steeds in beweging willen zijn, wiegen, schommelen, dansen. En wakker worden zodra je ze neerlegt!! PFFF vooral dat laatste. En dan ook nog eens het aller, allerliefst willen slapen op je buik..

Dus lieve mama. Luister niet teveel naar de omgeving. Bereid je voor. Lees het instructie boekje. Omgeef je met baby’s. En vooral Kijk naar je kleintje! Alles mag!

Wees niet bang voor de toekomst, alles wat je baby wil, heeft hij nodig! En, ongelooflijk maar waar; Als je luistert naar wat je baby nodig heeft en er op reageert, ontwikkelt je baby zich optimaal! En wordt uiteindelijk een onafhankelijk mensje! 

Interesse in een informatieve cursus die je voorbereid op de eerste maanden met je baby?  Kijk dan eens bij ouderschapscursussen.