Vier tips voor gelukkig ouderschap

Vier tips voor gelukkig ouderschap

Als ouder ben je continu aan het zorgen voor je kind. Je kan dan wel eens vergeten dat het ook belangrijk is om te zorgen dat het goed gaat met jezelf. Toch is dat wel belangrijk.

Je herkent het namelijk vast wel; als het niet goed gaat met je kind, gaat het ook niet goed met jou. Het liefst wil je de pijn/het probleem overnemen. Maar zo is het ook andersom. Je kind wil ook dat het goed gaat met jou!

Goed in je vel zitten is belangrijk voor jezelf én voor een goede ontwikkeling van je kind.

Piekeren, je zorgen maken, stress, halen je aandacht weg van je kind. Je bent namelijk steeds in gedachten met jezelf bezig. Je kunt je daardoor moeilijker afstemmen op de behoeften van je kind. Voor kinderen is het juist belangrijk dat je er helemaal voor ze bent. Dat je met gevoel ontvankelijk bent voor hun signalen en er op een juiste manier op reageert. Dat zorgt namelijk voor een goede, hechte band. Een hechte band is weer nodig voor een gezonde optimale ontwikkeling van je kind. Het geeft zelfvertrouwen en het maakt dat je kind zich veilig genoeg voelt om uiteindelijk zonder jou de wereld te gaan ontdekken.

Vier tips om je goed te voelen:
Tip 1: Denk lief over jezelf.
Hoe denk jij over jezelf? Ben jij lief tegen jezelf? Of denk je vaak vervelende gedachten? Zoals ‘ik doe het ook nooit goed’ of ‘ik ben geen goede moeder’. Of ‘wat ben ik toch een sukkel’, of ‘dat had ik toch kunnen weten’. Negatieve gedachten leveren je niets op. Sterker nog, je gaat je er rot door voelen.

Luister eens bewust naar je eigen gedachten en focus je op de goede dingen. ‘Dat heb ik toch maar mooi gedaan/gezien/geregeld’! Geef jezelf vooral veel complimentjes. Daar word je blij van! Heb je daar moeite mee en zitten gevoelens je in de weg? Wacht niet te lang en zoek hulp. Coaching bijvoorbeeld kan je daarbij helpen.

Tip 2: Zorg voor je lijf.
Door alle drukte schiet het zorgen voor je lijf er ook vaak bij in. Een gezonde boterham wordt al snel vergeten. Even snel iets tussendoor snacken is makkelijker. Of gewoon veel te weinig eten. Haren wassen komt er niet van. Toch kan weer even contact maken met je lijf, je ook weer even in contact brengen met jezelf. Je weer even laten voelen wie je bent. Denk eens aan een heerlijk warm bad. Of een Mamamassage met aromatherapie. Een middagje sauna. Even helemaal tot rust en jezelf komen. Zodat je daarna weer helemaal in contact met je kind kunt gaan.

Tip 3: Zoek hulptroepen.
Wie in je omgeving kan je helpen op moeilijke momenten? Is er een lieve buurvrouw die wel even wil oppassen zodat je kan douchen? Of een buurmeisje dat voor een kleine vergoeding de boodschappen doet? Of een uurtje met je baby speelt terwijl jij in de kamer ernaast wat dringende klusjes doet? Vaak is de hulp dichterbij dan je denkt. Vragen doet wonderen.

Tip 4: Geniet van je kleintje.
Het is cliché maar zoo waar. De tijd vliegt! Waar je nu van denkt dat de dagen eindeloos duren en je geen moment aan jezelf toekomt.. Geloof me er komt een moment dat je terug verlangt naar die heerlijke baby geur. Die zachte spekbeentjes. Dat handje op je borst. De voortdurende nabijheid en eindeloze knuffelsessies..

Richt je aandacht op de goede momenten! Schrijf bijvoorbeeld iedere dag eens minimaal 5 mooie momenten op in een schriftje.