Vragen over de Happiest Baby methode voor huilbaby’s

Vragen over de Happiest Baby methode voor huilbaby’s

Wat doet de Happiest Baby methode?
De Happiest Baby methode imiteert de baarmoeder omgeving in vijf stappen, de 5 S ‘en, kort gezegd: inbakeren, zijligging, wiegen, SHHH geluid en zuigen. De Happiest Baby methode activeert met deze vijf stappen, gedaan in een exact juiste manier, een instant kalmeringsreflex: de baby stopt binnen seconden tot minuten met huilen. Bovendien slaapt de baby per dag één tot drie uren langer.

Waarom is de methode ontstaan?
Kinderarts dr. Harvey Karp, de ontwikkelaar van de Happiest Baby methode, ziet de eerste drie maanden na de geboorte als het ontbrekende vierde trimester; baby’s zouden eigenlijk te vroeg geboren zijn. Veel  baby’s kunnen goed met dit tekort omgaan maar andere baby’s hebben de baarmoeder omgeving nog echt nodig om gekalmeerd te kunnen worden.

Het nadoen van de baarmoeder omgeving maakt in de babyhersenen een neurologische respons los die de baby direct kalmeert. Dat is de al genoemde instant kalmeringsreflex. Veel ouders activeren deze reflex al goed door hun baby op te pakken, te wiegen, te dragen en te laten zuigen. Toch is dit niet voor alle baby’s genoeg om voldoende te kunnen ontspannen; die baby’s hebben echt een speciale activering van de kalmeringsreflex nodig om weer rustig te kunnen worden. Daarvoor is de Happiest Baby methode ontwikkeld.

De methode is inmiddels de wereld over gegaan. De American Academy of Pediatrics (AAP), beroepsorganisatie van tienduizenden kinderartsen, raadt de Happiest Baby methode al jaren aan. Veel professionals in de babyzorg hebben de Happiest Baby methode geleerd en passen deze toe in hun praktijk. Gecertificeerde Happiest Baby instructeurs leren de methode verder aan andere professionals in de zorgsector en aan jonge en aanstaande ouders. De Happiest Baby methode heeft ook buiten Amerika een sterke opmars doorgemaakt.

In Nederland is de Happiest Baby methode nog niet zo bekend. Wel raden de eerste kinderartsen de methode aan. TNO, de UvA en het Antonius ziekenhuis werken aan onderzoeksopzetten om de Happiest Baby methode ook in Nederland meer in de belangstelling te krijgen. Dr. Harvey Karp, heeft vorig jaar in Nederland enkele lezingen en een workshop over de Happiest Baby methode gehouden. De lezingen zijn geaccrediteerd door onder andere de Beroepsorganisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).

Waar werkt de Happiest Baby methode bij?
De Happiest Baby methode werkt bij baby’s die veel huilen, bij huilbaby’s, bij baby’s met krampjes of reflux, bij onrustige baby’s, bij slecht slapen en hazenslaapjes. De Happiest Baby methode werkt het best als de baby jonger dan vijf maanden oud is.

Wat kunnen de gevolgen zijn van het hebben van een huilbaby?
Het hebben van een huilbaby heeft vaak gevolgen die ver gaan, denk aan het mislukken van de borstvoeding, relatiespanningen, chronische oververmoeidheid, arbeidsuitval, hechtingsproblemen waaronder het niet meer voelen van liefde voor je baby, het Shaken Baby syndroom (hersenschade vanwege heftig schudden van de baby om hem stil te krijgen), postnatale depressie en zelfs een vergrote kans op wiegendood omdat ouders een huilbaby vaker op de buik te slapen blijken te leggen. De Happiest Baby methode wordt daarom ook aangeraden door borstvoedingsverenigingen en verenigingen en instanties die strijden tegen wiegendood en het Shaken Baby syndroom.

Waarom kan de Happiest Baby methode helpen bij het voorkomen van een postnatale depressie?
Omdat uit onderzoek blijkt dat er een sterke relatie is tussen het hebben van een huilbaby en het krijgen van een postnatale depressie. De Happiest Baby methode helpt juist om een huilbaby te voorkomen. Recent onderzoek wijst er verder op dat het gevoel van de moeder dat ze haar huilende baby niet goed kan troosten een zeer krachtige voorspeller is van postnatale depressiviteitsklachten. Als voorspeller blijkt dat gevoel van de moeder zelfs nog krachtiger te zijn dan de totale tijd dat haar baby dagelijks huilt. De Happiest Baby methode neemt juist dat gevoel van de moeder weg dat ze haar baby niet goed zou kunnen troosten. Kortom, de Happiest Baby methode helpt, indirect, een postnatale depressie te voorkomen.

Waarom is het zinvol om de Happiest Baby methode al te leren tijdens de zwangerschap?
Het leren van de Happiest Baby methode geeft aanstaande ouders tools om hun baby gelijk effectief te kunnen troosten en beter te laten slapen. Dit geeft hen veel zelfvertrouwen direct vanaf het begin en dat is voor alle aanstaande ouders fijn. Het zelfvertrouwen en de geleerde kennis van de Happiest Baby methode voorkomt het overmatige huilen en alle problemen die daaruit kunnen voortvloeien, zie de vraag over de gevolgen van het hebben van een huilbaby. Tot slot, stress en depressiviteit tijdens de zwangerschap blijken een verhoogd risico te geven op het krijgen van een huilbaby. Omdat veel vrouwen stress hebben tijdens de zwangerschap is het extra fijn en verstandig om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de maanden na de geboorte. Dat kan goed door dan onder andere de Happiest Baby methode te leren.

Werkt de Happiest Baby methode altijd?
De Happiest Baby methode werkt bij 95% van de baby’s. De methode werkt niet als de baby honger heeft of als er een medische oorzaak van het huilen is, zoals een voedselallergie, of als baby ziek is. In slechts minder dan 5% is er echter een medische oorzaak van het huilen. In 90% van de gevallen dat de Happiest Baby methode níet werkt, is de methode niet exact juist toegepast. Het beste kunnen ouders dan ook de methode bij een gecertificeerd Happiest Baby instructeur, een Certified Educator, aanleren.

Is de Happiest Baby een quickfix??
De Happiest Baby methode werkt snel en effectief maar is niet bedoeld om de baby te troosten en daarna weg te kunnen leggen. Juist door de ontspanning van de baby, doordat de baby na de toepassing van de Happiest Baby methode heel goed contact kan maken én doordat de baby beter slaapt en tevreden is, is er weer positieve(re) interactie mogelijk. Ouders kunnen ook weer genieten. Dit draagt bij aan de hechting. Wegleggen als de baby gekalmeerd is onderhoudt die gewone positieve interactie en het genieten niet. Attachment Parenting International (API), de wereldwijd actieve organisatie voor natuurlijk ouderschap, draagt de Happiest Baby methode daarom een warm hart toe: ‘The 5 S’s promote attachment and bonding and can calm even frantic babies!’

Als ouders een huilbaby hebben is het belangrijk dat ze op zoek gaan iemand die een Certified Educator van de Happiest Baby methode is en daarnaast ook gespecialiseerd is in baby’s, iemand die eerst uitgebreid op zoek gaat naar de oorzaak, die de specifieke ouder-kind interactie kan beoordelen en die de ouders kan begeleiden.

Werkwijze BabyBonding
Tijdens een uitgebreid gesprek en door het afnemen van een vragenlijst gaan we op zoek naar de oorzaak van het vele huilen. Aan de hand van wat ouders vertellen krijgen ze tips en informatie over de baby, zijn of haar specifieke behoeften en leren ze de verschillende babysignalen herkennen. Daarnaast worden er verschillende behandelmethoden besproken. De Happiest Baby troost methode wordt ten slotte toegespitst op de baby aangeleerd als ‘noodoplossing’ voor als andere troostmethoden, zoals oppakken, voeden en huidcontact, niet werken. Doordat de baby na de interventie meer tevreden is en beter slaapt, ervaren de ouders dat ze de baby kunnen troosten en contact weer mogelijk is; ontstaat er direct meer rust .

In de Happiest Baby cursus voor aanstaande ouders wordt uitgebreid informatie gegeven over de behoeften van een baby, de babysignalen, het omgaan met huilen en slapen, het voorkomen van veel huilen en in de cursus wordt tot slot de Happiest Baby methode goed en veilig aangeleerd.

Drs. Yolanda C Wolda, Psycholoog NIP, kinderpsychologe, EMDR therapeute en C.E. Happiest Baby.
BabyBonding, praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby!

Meer  informatie over de methode, de achtergrond en werkwijze is te vinden op dehappiestbaby.nl en te verkrijgen via de mail info@babybonding.nl of via telefoonnummer 070 3260268.